Parfait z czarnych jagód
Zobacz przepis na pyszny deser dla dzieci.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 14:25
Reklama
Reklama
- 4 jajka,
- 75 g cukru pudru,
- 40 dag czarnych jagód,
- 60 dag bitej śmietany,
- sok z 1 cytryny.
Reklama
Żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z cukrem pudrem, ustaw naczynie na rondlu z gorącą wodą, ucieraj masę. Gdy masa się rozgrzeje, wyjmij naczynie z gorącej kąpieli i nadal ubijaj białko aż do wystudzenia. Żółtka utrzyj na pienistą masę. Jagody zmiksuj i przetrzyj przez sito. Utarte żółtka połącz z masą białkową, po trochu dodając przecier jagodowy. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i dopraw sokiem z cytryny. Przełóż do formy i włóż do zamrażalnika na 5 godzin.
Reklama
Reklama
Reklama