Pasteryzowane pomidory
Pasteryzowane pomidory - jak je zrobić?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 12:12
Reklama
Reklama
- 1 kg podłużnych pomidorów
- 2 marchewki
- litr wody
- łyżka soli kamiennej
Umyte pomidory przekrój wzdłuż i wykrój twarde części. Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach. Umytą i obraną marchewkę pokrój w cienkie talarki. Do każdego słoika włóż kilka jej plasterków. Do wrzącej wody wsyp sól, wymieszaj i wystudź do ok. 80°C. Zalej słoje i zamknij. Litrowe pasteryzuj ok. 20 minut (mniejsze 10–15 minut). Jeśli słoiki są szczelne, nie powinny cieknąć odwrócone do góry nogami.
Reklama
Jak podawać: Nadają się do zupy, sosów pomidorowych, przecierów czy dań na bazie pomidorów.
Reklama
Reklama
Reklama