Pasztet z cieciorki
Wypróbuj przepis na pasztet z cieciorki
- "Twoje dziecko"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:21
Reklama
Reklama
- 400 g cieciorki (najlepiej ekologicznej)
- 4–5 łyżek masła sezamowego (tahini)
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- odrobina soli morskiej i pieprzu ziołowego
Cieciorkę opłucz i namocz przez noc w wodzie – powinno jej być objętościowo trzy razy więcej niż cieciorki. Rano odlej wodę, zalej świeżą i gotuj ją ze szczyptą soli przez godzinę i 15 minut do miękkości. Następnie odlej wodę (nie wylewaj), ostudź cieciorkę i rozdrobnij ją blenderem. Dodaj masło sezamowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz do smaku. Ewentualnie troszkę dosól. Jeśli w trakcie łączenia składników okaże się, że masa jest za sucha, dodaj trochę wody, która została ci z gotowania.
Reklama
Polecamy przepis: Pasztet z zająca
Reklama
Reklama
Reklama