Reklama

Reklama
  • 400 g cieciorki (najlepiej ekologicznej)
  • 4–5 łyżek masła sezamowego (tahini)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • odrobina soli morskiej i pieprzu ziołowego

Cieciorkę opłucz i namocz przez noc w wodzie – powinno jej być objętościowo trzy razy więcej niż cieciorki. Rano odlej wodę, zalej świeżą i gotuj ją ze szczyptą soli przez godzinę i 15 minut do miękkości. Następnie odlej wodę (nie wylewaj), ostudź cieciorkę i rozdrobnij ją blenderem. Dodaj masło sezamowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz do smaku. Ewentualnie troszkę dosól. Jeśli w trakcie łączenia składników okaże się, że masa jest za sucha, dodaj trochę wody, która została ci z gotowania.

Reklama

Polecamy przepis: Pasztet z zająca

Reklama
Reklama
Reklama