Pełnoziarnista tarta ze szparagami
Lubisz szparagi? My też! Dlatego wypróbuj nasz przepis na pełnoziarnistą tartę ze szparagami. To danie zasmakuje całej rodzinie! Tartę można podać na obiad lub na kolację.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
Masa:
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 białko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz (do smaku)
- około 10 zielonych szparagów
Do mąki dodaj posiekane masło i sól, zagnieć ciasto. Dodaj jajko i żółtko i znowu zagnieć ciasto – jeśli będzie zbyt suche dodaj trochę wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki, by je schłodzić.
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj formę do tarty (średnica 18-20 cm). Natłuść ją masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę, nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 8-10 minut.
Twarożek wymieszaj z jajkami, śmietaną, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Wylej na podpieczony spód.
Odetnij stwardniałe końce szparagów. Szparagi ułóż na masie. Piecz tartę około 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudź, aby masa zastygła.
Zobacz inne przepisy na tartę dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony"