Ciasto:

Reklama
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz (do smaku)
  • około 10 zielonych szparagów

Do mąki dodaj posiekane masło i sól, zagnieć ciasto. Dodaj jajko i żółtko i znowu zagnieć ciasto – jeśli będzie zbyt suche dodaj trochę wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki, by je schłodzić.
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj formę do tarty (średnica 18-20 cm). Natłuść ją masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę, nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 8-10 minut.
Twarożek wymieszaj z jajkami, śmietaną, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Wylej na podpieczony spód.
Odetnij stwardniałe końce szparagów. Szparagi ułóż na masie. Piecz tartę około 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudź, aby masa zastygła.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na tartę dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony"

Reklama
Reklama
Reklama