
Na racuchy:
- 1 szklankę płatków Lubella Mlekołaki Choco Muszelki
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Do podania:
- jogurt naturalny
- miód
- truskawki
- borówki
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, kefir, miód i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj płatki i wymieszaj ponownie. Stopniowo dodaj ubitą pianę z białek.
Rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placuszki, po minucie z każdej strony. Usmażone placuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ciepłe placuszki podaj z jogurtem naturalnym, miodem, borówkami i truskawkami.
Zobacz: Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym