Penne z dorszem
Lubisz ryby? Wypróbuj przepis na penne z dorszem. To smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.
Opublikowano: piątek, 26 lutego 2016 14:07
Reklama
(dla 4 osób)
Reklama
- 350 g makaronu penne
- 250 g pomidorków cherry
- kilka filecików anchois
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 małe ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 100 ml białego wina
- 200 g dorsza (filet)
- 2 łyżeczki kaparów
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając około 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Zobacz inne przepisy na dania z rybą
Reklama
Przepis pochodzi z materiałów IndexFood.pl.
Reklama
Reklama
Reklama