Reklama

(dla 4 osób)

Reklama
  • 350 g makaronu penne
  • 250 g pomidorków cherry
  • kilka filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 małe ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 ml białego wina
  • 200 g dorsza (filet)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając około 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

Zobacz inne przepisy na dania z rybą

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów IndexFood.pl.

Reklama
Reklama
Reklama