Reklama

Reklama
  • 300 g pieczonej dyni
  • 200 g makaronu razowego penne
  • 50 g startego sera wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 80 g śmietany 18%
  • kilka łyżek żurawiny w konfiturze
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta - gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z makaronem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama