Penne z dynią smażoną
Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną to fajna propozycja na szybki obiad. Wypróbuj nasz jesienny przepis z dynią.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Jan Niezbędny, jego autorką jest Daria Ładocha, blogerka i ekspertka od zdrowej kuchni
Opublikowano: czwartek, 10 listopada 2016 09:53
Reklama
- 300 g pieczonej dyni
- 200 g makaronu razowego penne
- 50 g startego sera wędzonego
- 3 łyżki masła
- 80 g śmietany 18%
- kilka łyżek żurawiny w konfiturze
- 3 drobno posiekane szalotki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta - gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z makaronem dla dziecka
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama