Pieczone ananasy z kremem kokosowym
Lubisz ananasy? Spróbuj przepisu na pieczone ananasy z kremem kokosowym. Egzotyczny smak tej potrawy przypomni nam piękne wakacyjne chwile.
Opublikowano: czwartek, 14 sierpnia 2014 08:59
Reklama
Reklama
- 2 świeże ananasy
- 300 ml kremu kokosowego
- 100 g brązowego cukru,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 150 g rodzynek,
- kilka liści mięty do dekoracji.
Odetnij górną i dolną część ananasa. Następnie obierz ze skóry (najlepiej ustawiając owoc pionowo i piłując od góry do dołu). Wydrąż środek ananasa, a następnie pokrój go na cienkie plasterki.
Plasterki ułóż warstwami w żaroodpornym naczyniu, posypując każdą z nich brązowym cukrem. Następnie polej wszystko kremem kokosowym, posyp wiórkami i rodzynkami.
Upiecz wszystko w temperaturze 160ºC przez 35 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij pokrywę naczynia. Podawaj ze świeżą miętą.
Źródło: materiały prasowe Termisil
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama