Pieczone paluszki rybne
Soczyste paluszki rybne podane w kruchej tortilli to danie zdrowe i smaczne – każde dziecko z chęcią powinno je zjeść.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
(dla 2 osób)
Składniki na tortillę:
- 1/2 szklanki mąki
- 50 ml gorącej wody
- łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na paluszki rybne:
- filet z dorsza
- jajko
- bułka tarta
- siemię lniane
- 1/2 cytryny
- szczypta soli
Składniki na tortillę wyrób i podziel na dwie kulki. Rozwałkuj je na bardzo cienkie placki. Każdy placek przełóż na mocno rozgrzaną patelnię i smaż go beż użycia oleju obustronnie po 40 sekund.
Rybę opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Następnie oprósz solą i skrop je sokiem z cytryny. Wstaw na moment do lodówki. W międzyczasie roztrzep jajko, połącz bułkę tartą z siemieniem lnianym. Każdy kawałek ryby obtocz w jajku i bułce i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. Gotowe paluszki rybne przełóż na tortillę. Dodaj sałatę i pomidory.
Zobacz także
Zobacz inne przepisy na dania z ryby dla dziecka
Blog kulinarny "Zjadam szpinak".