Reklama
  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 naturalny jogurt (200 g),
  • sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy: imbir, kminek, papryka, pieprz cayenne.

Reklama

Obierz cebulę i czosnek, bardzo drobno posiekaj i włóż do głębokiego naczynia. Dodaj jogurt i 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw. Kawałki mięsa z kurczaka lekko ponacinaj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i włóż do jogurtowej marynaty na całą noc. Ułóż kawałki kurczaka „w jogurtowym płaszczyku” w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 35–40 minut. Podawaj na listku sałaty z sosem jogurtowym. Kawałki zamarynowanego kurczaka nadają się na grillową potrawę w plenerze (umieść ją na kratce, piecz w średniej temperaturze 30–40 minut).
1 porcja dla dziecka = 1/2 piersi z kurczaka

Reklama
Reklama
Reklama