Pierniczki świąteczne
Chrupiące, pyszne i aromatyczne pierniczki, swoim zapachem od razu przywołują na myśl święta. Zrób je razem ze swoim dzieckiem - maluch z pewnością będzie miał mnóstwo zabawy przy wycinaniu ciasteczek.
- Lubella
Opublikowano: środa, 3 grudnia 2014 14:08
Reklama
Reklama
- 300 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 20 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
Miód i masło podgrzej, aż się zagotuje. Mąkę przesiej i dodaj przestudzone masło i miód. Wsyp cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkuj je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wytnij pierniczki. Następnie ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut do momentu aż się zazłocą.
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama