Pierniczki z migdałową nutą
Nic tak nie przywodzi na myśl Świąt Bożego Narodzenia jak unoszący się w całym domu zapach korzennych przypraw. Udekorowane lukrem świąteczne pierniczki znakomicie sprawdzą się jako tradycyjny deser, słodki podarunek dla najbliższej osoby czy efektowna ozdoba choinkowa.
- mat. pras. Appetita
Opublikowano: środa, 13 grudnia 2017 17:56
Reklama
Reklama
- 80 g miodu
- 80 g masła
- 100 g szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, np. Domowe Sekrety Appetita
- 2 łyżki przyprawy do piernika, np. Domowe Sekrety Appetita
- 400 g mąki
- 50 g migdałów w płatkach, np. Siesta
- Miód, masło i cukier podgrzej w rondelku.
- Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie zmiel migdały.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodaj odrobinę miodu i włóż do lodówki – będzie się je lepiej wałkowało.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5 mm i wycinaj z niego pierniczki.
- Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 170-180 st. C przez około 8-10 minut.
- Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce i ozdób lukrem.
Uwaga! Lukier do pierniczków możesz wykonać według naszego przepisu.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na świąteczne dania dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama