Reklama

Reklama
  • 80 g miodu
  • 80 g masła
  • 100 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, np. Domowe Sekrety Appetita
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, np. Domowe Sekrety Appetita
  • 400 g mąki
  • 50 g migdałów w płatkach, np. Siesta

  1. Miód, masło i cukier podgrzej w rondelku.
  2. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstaw do wystudzenia.
  3. W międzyczasie zmiel migdały.
  4. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodaj odrobinę miodu i włóż do lodówki – będzie się je lepiej wałkowało.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5 mm i wycinaj z niego pierniczki.
  6. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 170-180 st. C przez około 8-10 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce i ozdób lukrem.

Uwaga! Lukier do pierniczków możesz wykonać według naszego przepisu.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na świąteczne dania dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama