Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 10 dag masła
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • duże jajko

na farsz:

  • 50 dag liści szpinaku
  • 30 dag sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem. Zagnieć miękkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę. Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Gotowe posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
Piecz ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C, aż będą ładnie przyrumienione.
Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowy lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama