Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą
Pieczone pierogi to coś pysznego - smakują zupełnie inaczej niż gotowane, a do tego mało komu nie smakują - wypróbuj nasz przepis na pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą.
- Edipresse
na ciasto:
- 10 dag masła
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag mąki
- łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- duże jajko
na farsz:
- 50 dag liści szpinaku
- 30 dag sera feta
- 4 ząbki czosnku
- kminek
- sól
- pieprz
Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem. Zagnieć miękkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę. Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Gotowe posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
Piecz ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C, aż będą ładnie przyrumienione.
Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowy lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.
Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka