Pierogi z dynią i masłem szałwiowym
Farsz z dyni do pierogów to coś nowego - zaskoczysz smakiem największego niejadka i na pewno będzie chciał je zjeść ponownie. Wypróbuj nasz przepis na pyszne pierogi z dynią i masłem szałwiowym.
- Edipresse
na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- jajko
- szklanka wody
- sól
na farsz:
- 50 dag dyni
- cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki pestek z dyni
- cukier
- ostra papryka w proszku
- listki świeżej szałwii
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Miąższ dyni odkrój od skóry i pokrój w drobną kostkę. Listki szałwii umyj, osusz i posiekaj (łyżkę pociętych listków odłóż).
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle razem z dynią. Dodaj pestki dyni uprażone na suchej patelni i szałwię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto, dolewając szklankę letniej wody. Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
Masło rozpuść na patelni, dodaj szałwię i delikatnie podgrzewaj, polej nim pierogi.
Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka