Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka wody
  • sól

na farsz:

  • 50 dag dyni
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • cukier
  • ostra papryka w proszku
  • listki świeżej szałwii
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Miąższ dyni odkrój od skóry i pokrój w drobną kostkę. Listki szałwii umyj, osusz i posiekaj (łyżkę pociętych listków odłóż).
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle razem z dynią. Dodaj pestki dyni uprażone na suchej patelni i szałwię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto, dolewając szklankę letniej wody. Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
Masło rozpuść na patelni, dodaj szałwię i delikatnie podgrzewaj, polej nim pierogi.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama