Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym
Ruskie pierogi - sprawdzony przepis dla dzieci.
Składniki ciasta:
- 400 g mąki,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- sól.
Składniki nadzienia:
- 3/4 kg ziemniaków,
- kostka twarogu (250 g),
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oleju,
- sól,
- pieprz.
Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach w wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połowę cebuli połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko przyprawami. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Wybierz pierogi łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z duszoną cebulką.
UWAGA! Ruskie pierogi znakomicie smakują z czerwonym wigilijnym barszczykiem.