Reklama

Składniki ciasta:

Reklama
  • 400 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • sól.

Składniki nadzienia:

  • 3/4 kg ziemniaków,
  • kostka twarogu (250 g),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Reklama

Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach w wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połowę cebuli połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko przyprawami. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Wybierz pierogi łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z duszoną cebulką.
UWAGA! Ruskie pierogi znakomicie smakują z czerwonym wigilijnym barszczykiem.

Reklama
Reklama
Reklama