Pierogi z wiśniami
Polecamy sprawdzony przepis dla dzieci na pierogi z wiśniami.
- 300 g mąki,
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
- 1/2 kg wiśni,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym,
- 3 łyżki masła.
Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj dołek, wbij do niego jajka, dodaj olej i szczyptę soli. Połącz jajka z olejem i mąką. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto, uformuj je w kulę i przykryj na godzinę miską. Następnie ciasto podziel na mniejsze części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienkie placki. Wiśnie umyj, poprzekrawaj na pół, pozbaw pestek i wymieszaj z cukrem i rodzynkami. Foremką wykrawaj z ciasta krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku połóż łyżeczkę nadzienia, brzegi zwilż wodą. Każdy krążek złóż na pół i dokładnie sklej. Gotowe pierożki ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie sklejały. Gotowe dokładnie odsącz, polej stopionym masłem i udekoruj świeżymi owocami i listkami melisy.