Reklama
  • 300 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kg wiśni,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym,
  • 3 łyżki masła.

Reklama

Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj dołek, wbij do niego jajka, dodaj olej i szczyptę soli. Połącz jajka z olejem i mąką. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto, uformuj je w kulę i przykryj na godzinę miską. Następnie ciasto podziel na mniejsze części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienkie placki. Wiśnie umyj, poprzekrawaj na pół, pozbaw pestek i wymieszaj z cukrem i rodzynkami. Foremką wykrawaj z ciasta krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku połóż łyżeczkę nadzienia, brzegi zwilż wodą. Każdy krążek złóż na pół i dokładnie sklej. Gotowe pierożki ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie sklejały. Gotowe dokładnie odsącz, polej stopionym masłem i udekoruj świeżymi owocami i listkami melisy.

Reklama
Reklama
Reklama