Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. 35-40 dag białego sera
  • 1-2 łyżki cukru do smaku
  • 1 duże żółtko

Dodatkowo:

  • cukier brązowy do posypania
  • śmietana do polania
  • świeże owoce sezonowe do dekoracji (jagody, porzeczki, truskawki, maliny itp.)

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza a następnie wałkujemy.
Foremką która będziemy wycinać misie, delikatnie odciskamy ich zarys na połowie rozwałkowanego ciasta. W środku każdej kontury misia układamy farsz.
Drugą częścią ciasta przykładamy całość i wycinamy pierożki. Gotowe możemy jeszcze delikatnie docisnąć, by farsz nie wypłynął w trakcie gotowania.
Tak przygotowane misie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, delikatnie przelewamy (chłodną wodą) i porcjujemy na talerze.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dodatkowo całość dekorujemy sezonowymi owocami.

FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy - ewentualnie słodzimy do smaku.

Przepis nadesłany przez Mańka na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama