Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy
Polecamy przepis na pierś z kaczki w sosie z pomarańczy. To pyszne danie, które odmieni nasze codzienne menu. Smacznego!
Opublikowano: środa, 11 czerwca 2014 12:47
Reklama
Reklama
- 2 piersi z kaczki bez skórki
- 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 kieliszek ouzo (40 ml) - niekoniecznie, jeśli przygotowujesz potrawę również dla dziecka
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z pomarańczy
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
- Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.
- Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem około 10 min.
- Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.
- Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.
- Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 25-30 min.
- Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.
Źródło: materiały prasowe Travelplanet.pl
Reklama
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu
Reklama
Reklama
Reklama