Reklama

Reklama
  • 2 piersi z kaczki bez skórki
  • 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek ouzo (40 ml) - niekoniecznie, jeśli przygotowujesz potrawę również dla dziecka
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z pomarańczy
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia

  1. Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.
  2. Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem około 10 min.
  3. Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.
  4. Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.
  5. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 25-30 min.
  6. Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.

Źródło: materiały prasowe Travelplanet.pl

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama