Pikantna zupa bananowa
Szukasz przepisu na pikantną zupę? Wypróbuj przepis na bananową zupę w wersji pikantnej.
- materiały prasowe Appetita
Opublikowano: wtorek, 10 listopada 2015 19:44
Reklama
- 800 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 małe banany
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- ½ pęczka dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól różowa himalajska
- pieprz biały mielony
- chilli mielone
Umytą dymkę podziel na dwie części. Zielną część posiekaj, natomiast białą część - cebulki - pokrój w krążki.
Czosnek obierz i pokrój w plastry. Obrane banany pokrój na talarki.
W garnku rozgrzej olej, a następnie dodaj cebulkę z dynki, czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy.
Po kilku minutach dodaj cukier, pieprz biały mielony i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.
Reklama
Zobacz inne przepisy na zupę
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama