Reklama

Reklama
  • 800 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 małe banany
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • ½ pęczka dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól różowa himalajska
  • pieprz biały mielony
  • chilli mielone

Umytą dymkę podziel na dwie części. Zielną część posiekaj, natomiast białą część - cebulki - pokrój w krążki.
Czosnek obierz i pokrój w plastry. Obrane banany pokrój na talarki.
W garnku rozgrzej olej, a następnie dodaj cebulkę z dynki, czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy.
Po kilku minutach dodaj cukier, pieprz biały mielony i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.

Reklama

Zobacz inne przepisy na zupę

Reklama
Reklama
Reklama