Reklama

Reklama
  • 1 puszka zielonego groszku, np. marki Sandra
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • ½ łyżki kolendry
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 garść pestek prażonego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj odcedzony groszek i smaż kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym, doprawi solą i pieprzem oraz gotuj, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie zmiksuj ją za pomocą blendera. Gotowy krem podaj z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy

Reklama
Reklama
Reklama