- 1 puszka zielonego groszku, np. marki Sandra
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- ½ łyżki kolendry
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 garść pestek prażonego słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj odcedzony groszek i smaż kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym, doprawi solą i pieprzem oraz gotuj, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie zmiksuj ją za pomocą blendera. Gotowy krem podaj z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.
Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy