Pischinger ciasteczkowy
Ciasteczkowo-czekoladowa przekąska idealna do kawy czy jako przekąska deserowa po obiedzie. Pischinger ciasteczkowy pokochają wszyscy miłośnicy czekolady.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
- 1 opakowanie wafli kwadratowych
- 5 opakowań czekolady gorzkiej 90 g (1 opakowanie)
- 100 g masła
- 200 g herbatników (4 opakowania)
- ¾ szklanki mleka
- 200 g orzechów laskowych
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Miską energicznie potrząsamy przez ok. 2–3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia. Uprażone orzechy kruszymy przy pomocy dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się, dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.
Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozprowadzamy na waflu z cienką warstwą masy czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem (również posmarowanym masą czekoladową), a następnie lekko dociskamy, aby wafel przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zobacz więcej przepisów na dania i desery z czekoladą