Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wierzch:

  • szynka,
  • ser żółty,
  • ananas.

W miseczce rozrób drożdże, cukier i wodę, dodaj oliwę i zostaw do wyrośnięcia (10-15 minut). Mąkę wymieszaj z solą, zrób wgłębienie, wlej do środka rozczyn z drożdży i rękoma wyrób ciasto. Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i ugniataj przez 5 minut. Potem włóż do naczynia (ewentualnie do wytłuszczonego oliwą foliowego woreczka) i pozostaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy objętość ciasta się podwoi, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i wybijaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj, uformuj kilka małych placków, rozłóż na wysmarowanej olejem blaszce. Pizzę posmaruj koncentratem pomidorowym keczupem, rozłóż paseczki szynki, kostki ananasa, lekko posyp oregano lub bazylią, ułóż plastry żółtego sera lub posyp startym serem, piecz ok. 18-20 minut w temp. 200°C.

Reklama

Polecamy: Pizza przepis

Reklama
Reklama
Reklama