Pizza orkiszowa
Sprawdź przepis na pyszną pizzę orkiszową.
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:00
Reklama
Reklama
- 1/2 kg mąki orkiszowej
- 15 g drożdży
- łyżka cukru
- mozarella
- parmezan
- oregano
- tymianek
- sos pomidorowy
- oliwa z oliwek
- plasterki czosnku
- oliwki
- drobno poszatkowana papryka
- sól
- pieprz
Drożdże rozrób z cukrem, dodaj pół szklanki letniej wody. Mąkę zmieszaj z solą, dodaj rozpuszczone drożdże i tyle wody, aby uzyskać sprężyste ciasto. Wyrabiaj ok. 7 minut, pod-sypując mąką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Zagnieć ponownie. Ciasto podziel na kulki. Rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki. Piecz w piekarniku (w temp. 210°C), aż się przyrumienią. Wyjmij, przekręć na drugą stronę. Rozsmaruj trochę sosu pomidorowego, polej odro-biną oliwy i rozłóż dodatki. Posyp ziołami, popieprz, wstaw do piekarnika.
Reklama
Nasza rada: Jeśli masz elektryczny piekarnik, to rozgrzej go do maksymalnej temperatury i nastaw na opiekanie od góry, najlepiej z termoobiegiem.
Reklama
Reklama
Reklama