Reklama
  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 15 g drożdży
  • łyżka cukru
  • mozarella
  • parmezan
  • oregano
  • tymianek
  • sos pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • plasterki czosnku
  • oliwki
  • drobno poszatkowana papryka
  • sól
  • pieprz

Drożdże rozrób z cukrem, dodaj pół szklanki letniej wody. Mąkę zmieszaj z solą, dodaj rozpuszczone drożdże i tyle wody, aby uzyskać sprężyste ciasto. Wyrabiaj ok. 7 minut, pod-sypując mąką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Zagnieć ponownie. Ciasto podziel na kulki. Rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki. Piecz w piekarniku (w temp. 210°C), aż się przyrumienią. Wyjmij, przekręć na drugą stronę. Rozsmaruj trochę sosu pomidorowego, polej odro-biną oliwy i rozłóż dodatki. Posyp ziołami, popieprz, wstaw do piekarnika.

Reklama

Nasza rada: Jeśli masz elektryczny piekarnik, to rozgrzej go do maksymalnej temperatury i nastaw na opiekanie od góry, najlepiej z termoobiegiem.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama