Reklama
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 300g mąki do ciasta na pizzę
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 duża kulka sera typu mozzarella
  • 100 g rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

W misce wymieszaj drożdże i mąkę. Dodaj cztery łyżki stołowe oliwy, a następnie dolej trochę wody. Zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Następnie przykryj miskę z ciastem ściereczką i odłóż ją na godzinę, by ciasto urosło.
Gdy ciasto urośnie, przygotuj blat do wałkowania i posyp go mąką, by ciasto się nie kleiło. Następnie rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj je do grubości 0,5 cm.
Blachę do pieczenia pizzy wyłóż papierem do pieczenia, ewentualnie wysmaruj są olejem.
Rozłóż ciasto na blasze i wyłóż na nie równomiernie krojone pomidory. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez około 10 minut.
Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

Reklama

Zobacz także inne przepisy na pizzę.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama