Reklama

Reklama
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • 10 dag białego sera
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło lub olej

Oddziel żółtka od białek. Do miseczki włóż twarożek, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, maślankę, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do masy żółtkowej, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Porcjami nakładaj ciasto. Smaż placuszki, na średnim ogniu z każdej strony.

Reklama

Nasza rada: Takie placuszki doskonale smakują z różnymi dodatkami: konfiturami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, nutellą lub świeżymi owocami i miodem.

Reklama
Reklama
Reklama