Placuszki z czerwonym serduszkiem
Placuszki z czerwonym sercem z truskawek to wiosenny podwieczorek pełen miłości i radości. Możesz używać różnych foremek do nadania placuszkom niepowtarzalnych kształtów.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- jajko
- 150 ml maślanki lub mleka
- 110 g mąki
- łyżka cukru
- łyżeczka oleju
- 4 duże truskawki
- odrobina cukru pudru
Do miseczki przelej maślankę (lub mleko). Następnie dodaj mąkę i cukier oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, posmaruj ją olejem. W międzyczasie przygotuj truskawki: umyj je, odszypułkuj i pokrój wzdłuż na plasterki. Za pomocą łyżki wlej masę na patelnię i na środku połóż plasterek truskawki. Smaż około 2 minut, aż placuszki zarumienią się od spodu na złocisty kolor. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z patelni. Foremką wytnij odpowiedni kształt, np. misia. Posyp odrobiną cukru pudru.
Zobacz inne przepisy na placuszki dla dziecka
Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"