Reklama

Reklama
  • jajko
  • 150 ml maślanki lub mleka
  • 110 g mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oleju
  • 4 duże truskawki
  • odrobina cukru pudru

Do miseczki przelej maślankę (lub mleko). Następnie dodaj mąkę i cukier oraz roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, posmaruj ją olejem. W międzyczasie przygotuj truskawki: umyj je, odszypułkuj i pokrój wzdłuż na plasterki. Za pomocą łyżki wlej masę na patelnię i na środku połóż plasterek truskawki. Smaż około 2 minut, aż placuszki zarumienią się od spodu na złocisty kolor. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z patelni. Foremką wytnij odpowiedni kształt, np. misia. Posyp odrobiną cukru pudru.

Zobacz inne przepisy na placuszki dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama