Reklama

Reklama
  • 50 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • jajko
  • 300 ml mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • twarda marmolada

Mąkę przesiej, zrób dołek w mące, wsyp cukier i sól, dodaj pół roztrzepanego jajka, mleko i drożdże roztarte w niewielkiej ilości letniej wody. Wszystko wymieszaj i zagnieć zwarte ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stół posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na połowie ciasta rozprowadź równomiernie miękkie masło. Ciasto z tłuszczem przykryj drugą połową ciasta i sklej brzegi. Za pomocą wałka lub dłoni rozprowadź delikatnie ciasto, tak aby jego grubość znacznie się zmniejszyła. Ciasto złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz kilkakrotnie, aby ciasto było gładkie i dało się cienko rozwałkować.
Następnie ciasto pokrój na trójkąty o boku ok. 15 cm, posmaruj marmoladą i zwiń w rogaliki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmaruj resztą jajka roztrzepanego z odrobiną wody i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 12 minut w temp. 220 st.C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na rogaliki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama