Półfrancuskie rogaliki
Wypróbuj nasz przepis na półfrancuskie rogaliki - delikatne i kruche, idealne na śniadanie.
- Edipresse
- 50 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dag cukru
- 2 dag drożdży
- jajko
- 300 ml mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- twarda marmolada
Mąkę przesiej, zrób dołek w mące, wsyp cukier i sól, dodaj pół roztrzepanego jajka, mleko i drożdże roztarte w niewielkiej ilości letniej wody. Wszystko wymieszaj i zagnieć zwarte ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stół posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na połowie ciasta rozprowadź równomiernie miękkie masło. Ciasto z tłuszczem przykryj drugą połową ciasta i sklej brzegi. Za pomocą wałka lub dłoni rozprowadź delikatnie ciasto, tak aby jego grubość znacznie się zmniejszyła. Ciasto złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz kilkakrotnie, aby ciasto było gładkie i dało się cienko rozwałkować.
Następnie ciasto pokrój na trójkąty o boku ok. 15 cm, posmaruj marmoladą i zwiń w rogaliki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmaruj resztą jajka roztrzepanego z odrobiną wody i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 12 minut w temp. 220 st.C.
Zobacz więcej przepisów na rogaliki dla dziecka