Pralinki ze śliwką kalifornijską
Bombonierkę z pralinkami ze śliwką kalifornijską można zrobić na Dzień Kobiet czy Dzień Matki.Nie musisz namaczać śliwek w alkoholu, zupełnie spokojnie można namoczyć je w wodzie. Taki prezent dla mamy - dlaczego nie?
- mat. pras. California Prunes
Opublikowano: czwartek, 8 marca 2018 11:14
Reklama
Reklama
- 2-3 śliwki kalifornijskie
- ok. 80 ml rumu* (lub wody)
- 250 g białej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki miękkiego masła
- liofilizowany burak
- cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia
*jeśli pralinki będzie jadło dziecko, kobieta w ciąży lub karmiąca alkohol należy zastąpić wodą
- Śliwki kalifornijskie namocz w wodzie lub w rumie przez minimum 10 godzin przed przygotowaniem pralinek.
- Następnie odsącz, dokładnie osusz i pokrój w drobniutką kostkę.
- Czekoladę i kremówkę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodaj masło, śliwki i delikatnie wymieszaj, aż całość będzie gładka.
- Masę podziel na trzy części.
- Do dwóch części dodaj liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy.
- Wszystkie trzy porcje włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż masa zgęstnieje.
- Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, uformuj pralinki.
- Kuleczki włóż jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.
- Część cukru pudru do obtoczenia zmieszaj z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie dwa odcienie różu i czysty cukier.
- Pralinki obtocz w cukrze pudrze, umieść w papilotkach i ułóż w pudełku.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na słodkości nie tylko dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama