Reklama

Reklama
  • 2-3 śliwki kalifornijskie
  • ok. 80 ml rumu* (lub wody)
  • 250 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • liofilizowany burak
  • cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia

*jeśli pralinki będzie jadło dziecko, kobieta w ciąży lub karmiąca alkohol należy zastąpić wodą

  1. Śliwki kalifornijskie namocz w wodzie lub w rumie przez minimum 10 godzin przed przygotowaniem pralinek.
  2. Następnie odsącz, dokładnie osusz i pokrój w drobniutką kostkę.
  3. Czekoladę i kremówkę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodaj masło, śliwki i delikatnie wymieszaj, aż całość będzie gładka.
  5. Masę podziel na trzy części.
  6. Do dwóch części dodaj liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy.
  7. Wszystkie trzy porcje włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż masa zgęstnieje.
  8. Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, uformuj pralinki.
  9. Kuleczki włóż jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.
  10. Część cukru pudru do obtoczenia zmieszaj z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie dwa odcienie różu i czysty cukier.
  11. Pralinki obtocz w cukrze pudrze, umieść w papilotkach i ułóż w pudełku.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na słodkości nie tylko dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama