Przecier z jabłek z morelami
Wypróbuj przepis na przecier jabłkowy z morelami.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 10:15
Reklama
- 1 kg jabłek,
- 1 kg polskich moreli,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru (na 1 kg owoców),
- 4 słoiki 0,33 l.
Reklama
Morele umyj, zanurz na chwilę we wrzątku, zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Owoce pokrój na połówki lub cząstki, uprzednio usuwając pestki. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i rozgotuj z dodatkiem niewielkiej ilości wody (aby owoce nie przywarły do dna garnka). Rozgotowane jabłka przetrzyj przez sito i osłódź do smaku. Gorący przecier rozlej do słoików i włóż przygotowane morele. Słoje zamknij i pasteryzuj w temp. 95°C przez ok. 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama