- 500 g mielonego mięsa cielęcego
- 3 ugotowane na twardo jajka
- surowe jajko
- cebula
- kajzerka
- 2/3 szklanki groszku (może być mrożony)
- mała marchewka
- 100 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, razem z groszkiem wrzuć do garnuszka z wrzątkiem, gotuj 10 minut, odcedź.
- Do mięsa dodaj surowe jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i obgotowane warzywa.
- Wyrób, doprawiając solą i pieprzem.
- Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie połóż połowę mięsa, na nim ugotowane jajka. Przykryj pozostałym mięsem.
- Piecz ok. 50 minut w 200°C.
Zobacz inne przepisy na klopsiki dla dziecka