Reklama

Reklama
  • paczka mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • opakowanie śmietanki 12%,
  • opakowanie śmietanki 30%,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka drobniutko pokrojonej wanilii.

Żelatynę zalej małą ilością zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała. Dodaj pół szklanki wrzącej wody, wymieszaj, ostudź (nie może stężeć). Obie śmietanki wymieszaj z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i żelatyną, wstaw do lodówki, aby stężały. Truskawki przelej wrzątkiem i pozostaw do lekkiego rozmrożenia, zmiksuj. Stężałą masę śmietankową pokrój nożem w kwadraciki, ułóż w pucharkach i zalej polewą truskawkową. Podaj na deser lub podwieczorek.

Reklama

Porcja dla dziecka: 2 łyżki śmietanowej galaretki i 2 łyżki sosu

Reklama
Reklama
Reklama