Reklama
  • 40 g schabu wieprzowego
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • pół winnego jabłka
  • 2 morele
  • majeranek
  • pół łyżeczki masła
  • szklanka wody
  • 1/5 szklanki kaszy kuskus
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

Reklama

1. Schab pokrój w malutką kostkę, włóż do garnka, zalej wodą i uduś na wolnym ogniu.
2. W tym czasie morele obierz ze skóry i pokrój.
3. Jabłko obierz i zetrzyj na grubej tarce.
4. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj do niego owoce i duś, aż się rozpadną.
5. Tuż przed końcem gotowania dodaj groszek i duś jeszcze około 6–8 minut.
6. Dopraw odrobiną majeranku.
7. Kuskus wsyp do garnuszka, zalej wrzątkiem, tak by powierzchnia wody znajdowała się 1 cm nad kaszą, włóż masło i krótko zagotuj.
8. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i poczekaj 10 minut, aż kuskus wchłonie wodę.
9. Wyłóż kaszę na talerz i podaj z mięsno-owocowym przysmakiem.
10. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Porcja: łyżka kuskusu i łyżka mięsa z sosem

Reklama
Reklama
Reklama