Reklama

(na 2 osoby)
Nadzienie:

Reklama
  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto ptysiowe:

  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 3,2%

Przygotuj nadzienie do ptysiów: ubij na sztywno śmietanę z cukrem, a następnie dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Przygotowaną masę włóż do zamrażalnika na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przygotuj ciasto ptysiowe: Do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Gdy ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
Przygotowane ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę nadzienia. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.

Reklama

Zobacz inne przepisy na deser dla dziecka.

Reklama
Reklama
Reklama