Ptysie z nadzieniem serowo-jogurtowym w polewie czekoladowej
Ptysie z nadzieniem serowym to propozycja deseru dla małych dzieci. Zasmakują one nawet największym niejadkom.
- materiały prasowe Almette
(na 2 osoby)
Nadzienie:
- 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto ptysiowe:
- 150 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml wody niegazowanej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka 3,2%
Przygotuj nadzienie do ptysiów: ubij na sztywno śmietanę z cukrem, a następnie dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Przygotowaną masę włóż do zamrażalnika na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj ciasto ptysiowe: Do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Gdy ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
Przygotowane ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę nadzienia. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.
Zobacz inne przepisy na deser dla dziecka.