Pulpeciki z warzywami
Aromatyczne mięsne pulpeciki można przygotować jako pojedyncze porcje w formie większych pulpetów lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka kuleczek na tzw. jeden kęs. Świetnie pasują do ziemniaków i warzyw, a nawet do makaronu.
- mat. pras. Holle
Opublikowano: poniedziałek, 18 września 2017 17:00
Reklama
Reklama
- 250 g mięsa mielonego
- 1/3 małej marchewki
- 1/3 małej pietruszki
- natka pietruszki
- pół ząbka czosnku
- majeranek
- 2–3 łyżki pełnoziarnistej kaszki, np. warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle
- Posiekaj natkę, warzywa pokrój w maleńką kosteczkę i wraz z mięskiem włóż do miseczki, czosnek wyciśnij przez praskę i także dodaj do miseczki.
- Całość dopełnij 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprósz majerankiem i dobrze wymieszaj, łącząc dokładnie wszystkie składniki.
- Zagotuj wodę w garnuszku i formuj z mięsa kuleczki, wkładając do gotującej się wody.
- Pulpety gotuj 15–20 minut.
Uwaga! Z takiej ilości składników wychodzi 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle, ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii, delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na mięso dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama