Reklama

Reklama
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/3 małej marchewki
  • 1/3 małej pietruszki
  • natka pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • majeranek
  • 2–3 łyżki pełnoziarnistej kaszki, np. warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle

  1. Posiekaj natkę, warzywa pokrój w maleńką kosteczkę i wraz z mięskiem włóż do miseczki, czosnek wyciśnij przez praskę i także dodaj do miseczki.
  2. Całość dopełnij 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprósz majerankiem i dobrze wymieszaj, łącząc dokładnie wszystkie składniki.
  3. Zagotuj wodę w garnuszku i formuj z mięsa kuleczki, wkładając do gotującej się wody.
  4. Pulpety gotuj 15–20 minut.

Uwaga! Z takiej ilości składników wychodzi 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle, ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii, delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na mięso dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama