Reklama
  • kawałek piersi z indyka (200 g)
  • małe jajko
  • łyżka bułki tartej
  • niepełna łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szklanka wywaru jarzynowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki masła
  • ewentualnie 3 łyżki mleka (może być modyfikowane)
  • 6 małych brukselek

Umyte i osuszone mięso drobno posiekaj (lub zmiel). Przełóż do miski, dodaj jajko (wcześniej skorupkę umyj i sparz), łyżkę tartej bułki i natkę. Dokładnie wymieszaj. Rękami lub łyżeczką uformuj małe płaskie pulpeciki. Wkładaj je do wrzącego wywaru jarzynowego, gotuj ok. 20 minut. Jeśli płynu będzie za mało, możesz w razie potrzeby dolać wody. Przebrane i umyte brukselki wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut, odcedź. Na patelni roztop łyżeczkę masła (uważaj, żeby się nie zrumieniło!). Polej nim wyłożone na talerz, pokrojone w ćwiartki brukselki. Obrane i umyte ziemniaki ugotuj. Przeciśnij je przez praskę, dodaj łyżeczkę masła, ewentualnie także odrobinę mleka, dobrze wymieszaj i od razu podawaj.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiu

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama