Pulpecikowe szaszłyki
Pulpety dla dzieci nie muszą być nudne. Możesz je podać tak, by wyglądały jak szaszłyk. Takiego dania nie odmówi nawet niejadek. Zobacz, jak zrobić pulpecikowe szaszłyki.
Opublikowano: poniedziałek, 8 kwietnia 2013 17:58
Reklama
Reklama
- 150 g mielonego mięsa z indyka
- pół niewielkiej cebuli
- pół jajka
- połówka czerstwej bułki namoczonej w mleku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj jajko i odciśniętą bułkę. Wilgotnymi dłońmi uformuj sześć kulek różnej wielkości. Obtocz je w tartej bułce i usmaż. Pulpety możesz też ugotować (ale wtedy nie obtaczaj ich w bułce). Mięsne kulki nadziej na patyczek do szaszłyków (z kulek możesz też ułożyć na talerzu gąsienicę). Zanim dziecko zacznie jeść pulpeciki, zdejmij je z patyczka (patyczek zabierz, żeby dziecko nie zrobiło sobie nim krzywdy).
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z drobiu
Reklama
Reklama
Reklama