Reklama
  • 1,5 szklanki mleka (2 lub 3,2% tłuszczu),
  • 1 łyżka śmietany (18–24% tłuszczu).

Reklama

Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś je łyżką śmietany, albo kilkoma łyżkami kwaszonego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Po ukwaszeniu usuń z mleka warstwę tłuszczu. Lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą (w tzw. łaźni wodnej – naczynie z mlekiem wstawiamy do większego z gorącą wodą). Ścięty sernik odcedź na sitku lub na podwójnej gazie. Twarożek powinien być delikatny, miękki, łatwo rozcierać się na talerzyku. Podawaj go z owocami, biszkoptem, deserami z owoców przeznaczonymi dla niemowląt i małych dzieci (mogą być ze słoiczka).
1 porcja dla malucha: 40–50 g

Reklama
Reklama
Reklama