Pyszny pasztet
Wypróbuj przepis na pasztet
Opublikowano: niedziela, 15 grudnia 2013 20:06
Reklama
Reklama
- 300 g wieprzowiny,
- 400 g cielęciny,
- 500 g warzyw: marchwi, pietruszki, cebuli,
- 2 jajka
- 100 g masła,
- sól,
- pieprz.
Mięso ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem marchwi, pietruszki i cebuli. Razem z jarzynami przepuść je przez maszynkę. Wywar mocno odparuj i dodaj do masy mięsnej. Dodaj też jajka, masło pokrojone w cząstki, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, posyp tartą bułką i wyłóż masę. Piecz w 220°C ok. 40 minut. Pasztet możesz wykorzystać jako dodatek do pieczywa, farsz do naleśników, a nawet nadzienie do pierożków czy grubego makaronu.
Porcja dla dziecka = 150 g
Reklama
Polecamy przepis: Paszteciki z kapustą i grzybami
Reklama
Reklama
Reklama