Reklama

Reklama
  • 300 g wieprzowiny,
  • 400 g cielęciny,
  • 500 g warzyw: marchwi, pietruszki, cebuli,
  • 2 jajka
  • 100 g masła,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem marchwi, pietruszki i cebuli. Razem z jarzynami przepuść je przez maszynkę. Wywar mocno odparuj i dodaj do masy mięsnej. Dodaj też jajka, masło pokrojone w cząstki, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, posyp tartą bułką i wyłóż masę. Piecz w 220°C ok. 40 minut. Pasztet możesz wykorzystać jako dodatek do pieczywa, farsz do naleśników, a nawet nadzienie do pierożków czy grubego makaronu.
Porcja dla dziecka = 150 g

Reklama

Polecamy przepis: Paszteciki z kapustą i grzybami

Reklama
Reklama
Reklama