Reklama

Reklama
  • pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 opakowanie
  • 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • ½ doniczki świeżej bazylii
  • 75 ml oleju
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się tworząc sos.

Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować, aż do uzyskania aksamitnej masy.

W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut.

Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym parmezanem i udekorować gałązką świeżej bazylii.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl.

Reklama

Znajdź więcej przepisów na babyonline.pl

Reklama
Reklama
Reklama