Pyzy z mięsem w sosie pomidorowym
Co powstanie z połączenia naszych tradycyjnych, staropolskich mięsnych pyz ziemniaczanych z aromatycznym włoskim sosem napoli? To proste – szybki i smaczny obiad, po który sięgniesz niejeden raz...
- JAWO
- pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 opakowanie
- 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- ½ doniczki świeżej bazylii
- 75 ml oleju
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się tworząc sos.
Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować, aż do uzyskania aksamitnej masy.
W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut.
Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym parmezanem i udekorować gałązką świeżej bazylii.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl.
Znajdź więcej przepisów na babyonline.pl