Reklama
  • cukier puder
  • jajka - 3 szt
  • mąka pszenna
  • mleko
  • owoce (najlepiej jabłka, gruszki lub śliwki)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Z jajek, mleka i maki ucieramy ciasto (można dodać proszek do pieczenia ale niekoniecznie). Ciasto musi mieć konsystencje lejącej się śmietany. Jabłka i gruszki trzeba obrać ze skórki, a śliwki wypestkować. Owoce pokroić na cząstki i dodać do ciasta tak żeby się całe w nim wykapały. Na patelni rozgrzać olej, na gorący kłaść łyżką racuchy. Zrumienić z jednej i z drugiej strony. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama