Reklama

Reklama
  • 1 szklanka płatków owsianych 125 g (zwykłych - nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki

Płatki zalać w rondlu 1/2 szklanki mleka aby napęczniały, następnie dodać wrzątek i gotować na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia. Do przestudzonych płatków owsianych dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem. Lekko wymieszać. Następnie połączyć z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.
Nabierać masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszczyć i smażyć, rumieniąc z obu stron.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zdrowe śniadania dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama