Racuszki z płatków owsianych
Racuszki z płatków owsianych to świetna propozycja dl;a malucha na śniadanie lub kolację, mogą być też dodatkiem do podwieczorku - podaj je np. z jogurtem.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 1 sierpnia 2016 15:08
Reklama
Reklama
- 1 szklanka płatków owsianych 125 g (zwykłych - nie błyskawicznych)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki
Płatki zalać w rondlu 1/2 szklanki mleka aby napęczniały, następnie dodać wrzątek i gotować na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia. Do przestudzonych płatków owsianych dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem. Lekko wymieszać. Następnie połączyć z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.
Nabierać masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszczyć i smażyć, rumieniąc z obu stron.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na zdrowe śniadania dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama