Racuszki ze śliwkami
Wszystkie dzieci uwielbiają racuchy - to ulubione danie nawet największych niejadków. Przygotuj takie ze śliwkami - teraz jest na nie sezon, a polskie owoce są zdrowsze niż np. banany. Wypróbuj nasz przepis na racuchy ze śliwkami.
- Edipresse
- 1/2 kg drobnych śliwek
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W misce wymieszaj mikserem mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Na rozgrzany olej kładź łyżkę ciasta. Na cieście ułóż połówki śliwek skórką do dołu. Racuszki smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Możesz racuszki zrobić również z jabłka:
Plastry jabłka mocz w przygotowanym cieście i smaż na gorącym oleju. Racuszki osącz z oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz więcej pomysłów na podwieczorki dla malucha