Reklama

Reklama
  • 1/2 kg drobnych śliwek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W misce wymieszaj mikserem mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Na rozgrzany olej kładź łyżkę ciasta. Na cieście ułóż połówki śliwek skórką do dołu. Racuszki smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Możesz racuszki zrobić również z jabłka:
Plastry jabłka mocz w przygotowanym cieście i smaż na gorącym oleju. Racuszki osącz z oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz więcej pomysłów na podwieczorki dla malucha

Reklama
Reklama
Reklama