Reklama

Reklama
  • 40 herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag białej czekolady
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka wiórków kokosowych

Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Powstałą mieszaninę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do wystudzenia.
Czekoladę połam na kostki. 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę. Na koniec wsyp wiórki kokosowe (nieco zostaw na posypanie wierzchu) i startą czekoladę. Wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Na folii ułóż warstwę herbatników 4 szt. na 3 szt. Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników. Znowu krem i herbatniki. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą. Odstaw do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama