Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Świetny pomysł na obiad - połączenie szpinaku i delikatnego sera, który jest pyszny w każdej postaci. Zobacz nasz przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą.
- Edipresse
ciasto:
- jajko
- 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
- 30 dag mąki pszennej
- sól
na farsz:
- 25 dag serka ricotta
- 15 dag startego parmezanu
- garść listków bazylii
- sól, pieprz
na okrasę:
- kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie
Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody. Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem.
Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii. Dopraw, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta.
Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły. Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
Gotuj je w osolonej wodzie ok. 4 minut.
Zobacz więcej przepisów na kluski dla dziecka