Reklama

ciasto:

Reklama
  • jajko
  • 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól

na farsz:

  • 25 dag serka ricotta
  • 15 dag startego parmezanu
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz

na okrasę:

  • kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie

Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody. Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem.
Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii. Dopraw, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta.
Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły. Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
Gotuj je w osolonej wodzie ok. 4 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na kluski dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama