Razowe roladki z truskawkami
Połączenie truskawek z razowymi placuszkami zapiekanymi z sosem. Pyszne połączenie, idealne na deser po czerwcowym obiedzie.
- Edipresse
- 25 dag mąki żytniej razowej
- 10 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 kg sporych truskawek
- masło i bułka tarta do formy
na sos:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml słodkiej śmietanki
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka, wody, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
Na szerokiej patelni usmaż dość grube naleśniki. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Naleśniki luźno pozwijaj, następnie pokrój każdy na 4 i układaj pionowo w formie.
Umyte truskawki oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki i powtykaj po jednej, dwie, w środek każdej naleśnikowej roladki.
Jajka roztrzep ze śmietanką i cukrem. Zalej naleśniki. Zapiekankę przykryj aluminiową formą. Zapiekaj w piekarniku ok.30 minut w temp. 180 st C. Po 15 minutach zdejmij folię. Deser posyp cukrem.
Zobacz więcej przepisów na desery dla dzieci