Reklama

Reklama
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 kg sporych truskawek
  • masło i bułka tarta do formy

na sos:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml słodkiej śmietanki

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka, wody, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
Na szerokiej patelni usmaż dość grube naleśniki. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Naleśniki luźno pozwijaj, następnie pokrój każdy na 4 i układaj pionowo w formie.
Umyte truskawki oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki i powtykaj po jednej, dwie, w środek każdej naleśnikowej roladki.
Jajka roztrzep ze śmietanką i cukrem. Zalej naleśniki. Zapiekankę przykryj aluminiową formą. Zapiekaj w piekarniku ok.30 minut w temp. 180 st C. Po 15 minutach zdejmij folię. Deser posyp cukrem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama