Ricotta z bazyliowym pesto
Ricotta z bazyliowym pesto to niezwykle proste i oryginalne danie, które zaskoczy swoim delikatnym smakiem.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Index Food
Opublikowano: poniedziałek, 27 czerwca 2016 10:31
Reklama
- 250 g świeżego sera ricotta
- 4 łyżki pesto
- 2 pory
- 3 ziemniaki
- 20 czarnych oliwek
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek extra virgin
Reklama
Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj pół szklanki wody. Posól i duś ok. 10 minut. Zmieszaj świeżą ricottę z pesto. Dopraw do smaku. Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Dodaj kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na nabiałowe przekąski
Reklama
Reklama
Reklama