Reklama
  • 3 szklanki mąki;
  • pół szklanki cukru;
  • szklanka mleka;
  • pół kostki masła;
  • 2 jajka;
  • 2 żółtka;
  • czubata łyżka drożdży;
  • cukier waniliowy;
  • łyżka masła do wysmarowania blachy;
  • wiśnie z konfitury

Reklama

Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki, szklankę ciepłego mleka, przykryj ściereczką i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Do przesianej ciepłej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, ubitą pianę. Wszystkie składniki połącz, dodaj miękkie masło, wyrób ciasto (musi odchodzić od ręki). Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Podziel na trzy części, rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Każdy pokrój na 8 trójkątów, na środek połóż wiśnie. Zwijaj rogaliki – zaczynaj od podstawy trójkąta. Ułóż je na blasze do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz w 200°C ok. 20 min.

Reklama
Reklama
Reklama