Rolada

Reklama
  • 1 kg zadniej cielęciny
  • po 10 strąków zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • duża marchewka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina pieprzu
  • biała nitka do związania rolady

Sos żurawinowy

  • 2 szklanki mrożonych lub świeżych żurawin
  • niepełna szklanka wody
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Rolada
Warzywa umyj, obierz i opłucz. Marchewkę pokrój w nieduże słupki i razem z fasolką zblanszuj, wrzucając na 2 minuty do wrzątku. Mięso umyj, osusz i lekko rozbij, by uformować płat, oprósz odrobiną świeżo zmielonej soli morskiej i pieprzu. Na wierzchu ułóż na przemian marchewkę, żółtą i zieloną fasolką. Mięso zroluj, zwiąż nicią. Umieść roladę w rękawie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu ostrożnie usuń nici i pokrój roladę w plastry. Polej sosem żurawinowym lub podaj go osobno.

Zobacz także
Reklama

Sos żurawinowy
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawy i zagotuj. Po 5 minutach wrzenia dodaj opłukane i przebrane żurawiny. Gotuj ok. 10–15 minut. Zmiksuj, zostawiając trochę całych owoców. Dodaj rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i zagotuj.

Reklama
Reklama
Reklama